Robotit ovat työskennelleet ihmisten apuna ja myös tilalla pitkään teollisuudessa. Muun muassa kokoonpanoa, hitsausta, leikkausta ja vastaavia töitä linjastossa tekevät ”robottikädet” lienevät monelle se tutuin mielikuva robotiikan sovelluksista.

Robotiikka on kuitenkin tulossa myös niin sanottuun valkokaulustyöhön. Finanssialalla hyödynnetään jo RPA eli Robotic Process Automation ohjelmistorobotteja toistuvan ja rutiininomaisen työn suorittamisessa. Jo suurin osa pankeista on jo ottanut RPA:n käyttöön josssain muodossa, ja loputkin suunnittelevat sitä.

Ohjelmistorobotti käyttää tietojärjestelmiä ihmiskäyttäjän tapaan. Se voi esimerkiksi siirtää tietoa vaikkapa taulokkolaskentaohjelman ja ERP-järjestelmän välillä. RAP suorittaa tämän olemassaolevien käyttöliittymien kautta, eikä siten vaadi uusien tietojärjestelmien rakentamista.

Robotti ei tylsisty vaikka täyttäisi lomakkeita yötä päivää, eikä tee virheitä sikäli kun ohjelmointi on tehty oikein. Konfigurointi on tehty joustavaksi, ja ihanteellisesti robottia voi ohjeistaa myös ihmiskollega ilman erillistä tietojärjestelmäalan koulutusta.

Toistaiseksi ohjelmistorobotit ovat enimmäkseen yhtä ”tyhmiä” kuin teollisuusrobotitkin. Ne toistavat yksityiskohtaista ohjeistusta työsuoritteesta toiseen.

Tulveaisuuden tavoitteena alalla on integroida robotteihin tekoälyä, jolloin toiminta muuttuisi adaptiivisemmaksi ja työtehtävät yhä monipuolisemmiksi.