Syyskuussa Tampereella järjestetään kansainvälinen AI Finland 2020 konferenssi, virtuaalisesti kuten monet muutkin tapahtumat tänä vuonna.

AI Finland keskityy tekoälyyn yritysten ja tutkijoiden yhteistyön näkökulmasta, ja teemana on kestävä älykäs tuotanto. Konferenssin tavoitteena on vahvistaa Tampereen AI-osaamiskeskittymää ja siten luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Ekosysteemiin voi tutustua osuvassa internet-osoitteessa tampere.ai.

AI-ekosysteemi puolestaan osa Smart Tampere ohjelmaa, laajaa Tampereen seudun yhteistyökokonaisuutta jossa kehitetään älykästä kaupunkia eli innovatiivista, digitaalista ja kestävää kaupunkiympäristöä.

AI Finland konferenssiin voi osallistua ilmaiseksi. 30.9. päivän mittaisen tilaisuuden avaavat kauppa- ja teollisuusministeri Mika Lintilä sekä Ranskan talousministeriön edustaja, kansallinen tekoälykoordinaattori Renaud Vedel. Päivän aikana kuullaan useiden yritysten näkemyksiä ja myös paneelikeskustelu.

Tätä konferenssia edelsi tammikuun lopussa järjestetty Smart City Mindtrek 2020, johon osallistui useita älykaupunkien asiantuntijoita eri puolilta maailmaan.

Tapahtumassa käsiteltiin tekoälyn uusimpia kehitysaskeleita etenkin uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja uusien työpaikkojen näkökulmasta. Muun muassa älykäs liikenne herätti paljon mielenkiintoa.

Tekoälyyn ja sen hyödyntämiseen liittyy aina myös eettisiä kysymyksiä. Ratkaisujen turvallisuuden varmistaminen lienee itsestäänselvä vaatimus, mutta esimerkiksi yksityisyyden osalta rajanveto voi olla hankalampaa.

Tähän problematiikkaan on omistautunut erillinen KITE (Kaupunkiseudun ihmiskeskeiset tekoälyratkaisut)-projekti, joka on osa Tampereen yliopiston AI Hub-tekoälykeskusta. Tavoitteena on tuoda tekoälyratkaisuihin ihmiskeskeinen näkökulma jossa huomioidaan myös uuden teknologian aiheuttamat pelot.

Tampereen tekoälyekosysteemistä on siis muodustumassa varsin monipuolinen ja laajasti verkostunut kokonaisuus.